SAYANG - SAYANG's

Wednesday, August 11, 2010

PUASA yangyokk!

ASSALAMULAIKUM!
1st Ramadhan

Rabu
1431 HIJRAH


Niat Puasa Ramadhan

Lafaz niat untuk sebulan puasa

niatsebulanpuasa

Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan

kerana Allah Ta”ala

Lafaz niat puasa (harian)

niatharianpuasa

Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala

nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri

ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa

Doa Berbuka Puasa

doaberbuka

Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha

Pengasih dan Penyayang.

allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Doa Selepas Berbuka Puasa

doasesudahberbuka

Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.


OK set kwan - kwan kita dah niat kan . huhu . neway SELAMAT BERPUASA ye semua hadirin hadirat . mak saya call saya nk suruh puasa , awal2 lg da dia pesan itu ini bgon sahur ? ye MAK . 2hri sebelum trikh ini . wahh! sayuu :((

Nun di pale asyik dok ingat pasal TIKET je . almaklum la orang perantauan kena stndby tiket penerbangan ni . ISH! ura2 kata tiket 17&18 hb September 2010 pulang ke Perlis ni SOLD OUT! tp 16 hb ade kosong byk tp buat apa balik awal2 so cdangnya nk suruh bapak aku beli 19hb . huhu . kelas pg area dlm 10am so sempat la , sampai2 je Kangar terus ke poli then ke kelas . bapak aihh! buley lalok nnti.

Tu takpa bru rancang kot2 xmenjadi xkesampaian ke . kita taktahu lg , kita merancang ALLAH yg menentukan :) memang da beli tiket dr PERLIS ke JOHORE tp bru booking! hmm

Sedar tak sedar da 3 kali puasa aku puasa dekat Perlis ni tanpa ibubapa . HUH! sem1 Best kot sebab ade PELITA kt poli , sem3 mcm Best la sebab ade BAZAR RAMADHAN kt depan poli at first time . huuuu . TAPI sem ini sem5 SEYES! rasa tak Best la hmm xpala nk wat cmne semua org nk ikut kepala sendiri kn . dorang kan berkuasa dlm poli ni . hush!

AKHIRKATA , sejurus terkata berbicara yang tak sudah sudah , ku MEMOHON AMPUN DAN MAAF seandainya selama ini ku melakukan kesilapan kesalahan samaada sengaja mahupun tidak sengaja terhadap semua orang . SEKIAN . SALAM IBADAH :)

VISI & MISI PUASA PENUHH . HAHA

2 comments:

[[iidyLL_iceneSS]] said...

salam ramadhan utk kmu...bese lar adat merantau..
jauh 2 dh jd 1 kelaziman..

paw/paw said...

yeaa! thnx ye ;p